Seiljakker og andre plagg

Når man skal ut og seile er det viktig å ha riktige klær, og dette gjelder kanskje spesielt seiljakker. Ute på sjøen er man i stor graseiljakkerd utsatt for både vann og vind, og det er derfor viktig å ha klær som beskytter mot elementene. Selv om man i utgangspunktet kan klare seg med vanlige fritidsklær anbefales det at man investerer i skikkelig seiljakker – disse klærne er utviklet for dette formålet og gjør det enklere å holde på varmen i det tøffe været man kan oppleve til sjøs. I tillegg må man selvfølgelig sørge for sikkerheten enten ved å kjøpe en seiljakke med flyeelement eller en flytevest.

Å finne vind- og vanntett seiljakker

Det viktigste når man velger seiljakker er å finne en som er 100 % vanntett. Den bør dessuten puste godt slik at man ikke blir fuktig på grunn av kondens – dette er spesielt viktig ved mye fysisk aktivitet, som for eksempel under en regatta. Jakken bør selvfølgelig også være vindtett, ellers blir det vanskelig å holde på varmen selv om man er tørr. Det er viktig å være oppmerksom på at dette er viktig selv om det er vindstille ute – man er tross alt ute på åpent hav. Seiljakker bør dessuten ha en hette slik at man kan ha den over hodet ved regnvær.

Flere seiljakker er såkalte flytejakker, det vil si at de har flyteegenskaper i tilfelle man skulle falle i vannet. Disse jakkene har imidlertid gjerne dårlige egenskaper, og det er normalt et bedre alternativ å kombinere en vanlig seiljakke med en flytevest. Sikkerhet må alltid komme først, og man må derfor velge enten flytejakke eller annen jakke med flytevest utenpå. En annen ting som kan være lurt å tenke på er jakkens farge. En fargerik seiljakke er mye enklere å få øye på enn for eksempel en sort jakke dersom man skulle være så uheldig å falle i vannet.