Lær de forskjellige knutene

De fleste mennesker kjenner vel til at det finnes ulike knuter man bør kunne når man driver med seiling. Alle seilere bør ha en eller annen knutebok som kan benyttes både til opplæring og senere som oppslagsverk. For å bli god på de ulike knutene er det første man må gjøre å bli venn med tauet. Man bør skaffe seg et knutetau til å trene med, og da et skikkelig tau for å gjøre det mest mulig autentisk. Tauet bør ha en tykkelse på mellom sju og ti millimeter, og bør helst være omtrent to meter langt. Det kan være en god idé å trene med tauet under bordet slik at man ikke ser hva du gjør. På denne måten blir man ekstra trygg på knutene. Blant de fire grunnleggende knutene finner man dobbelt halvstikk, pålestikk, båtmannsknop og flaggstikk.

Knutene dobbelt halvstikk og pålestikk er de vanligste

Dobbelt halvstikk knytes rundt for eksempel en stokk eller i en ring og lages ved å danne to løkker, legge dem på hverandre i motsatt rekkefølge og tre dem på. Knuten kan benyttes til å fortøye mindre båter, men knuten kan lett løsne av seg selv. En av de enkleste og viktigste knutene er pålestikk. Denne knuten gir en fast løkke i enden av tauet og lages ved å legge et overstikk mot solen, for deretter å føre tampen opp, rundt og ned. Knuten holder godt og er lett å knytte opp.

knuteneBåtmannsknop er en allsidig knute som kan være veldig vanskelig å få opp. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at denne knuten lett kan gli og at den kan slippe uten forvarsel. Knuten er ikke godkjent ved sikringsarbeid og kan heller ikke benyttes av fjellklatrere. Flaggstikk passer ypperlig til å skjøte to taug, og kan dessuten brukes til å stikke flagglinen på et flagg som skal heises. Flaggstikk og pålestikk er egentlig de samme knutene, men slås helt forskjellig.