Seile rundt kloden

De aller fleste har vel en eller annen gang i løpet av livet en drøm om å reise kloden rundt. Selv om en del mennesker faktisk ender opp med å gjøre dette, er det de færreste som ender opp med å ta seilbåten rundt kloden. Dette trenger klodenimidlertid ikke å være en uoppnåelig drøm. Med nok tid, penger og erfaring er dette noe som er oppnåelig for de aller fleste, selvsagt forutsatt at man har god helse. Det er dessuten en forutsetning at minst én av de reisende er en erfaren seiler.

Et absolutt minstekrav før man drar ut på en seiltur rundt kloden er selvfølgelig at man har erfaring fra seiling. Alle om bord bør ha en viss basiskunnskap og helst noe erfaring innen seiling. I tillegg bør minst én av de reisende være skikkelig erfaren og fungere som kaptein på seilbåten. Det finnes en rekke bøker om seiling i tillegg til flere seilkurs man kan ta før man legger ut på en slik reise rundt kloden. Det er videre viktig å planlegge selve reisen, spesielt med tanke på områder man av ulike grunner bør unngå. Viktig er det også å finne det beste tidspunktet for reisen, med best mulig vær og mest mulig rolig sjø.

Seilbåten rundt kloden

Det viktigste utstyret man må passe på å ha ombord er skikkelig GPS-utstyr samt satellittelefon. Uten et ordentlig GPS-system på plass vil det være nærmest umulig å navigere seg frem i ukjente farvann, og uten satellittelefon vil man i store deler av seilaset være isolert fra omverdenen. Man bør dessuten aldri legge ut på en reise rundt kloden uten skikkelige sjøkart – man vet aldri når GPS-en kan komme til å svikte. Utover dette er det selvfølgelig viktig å tenke på skikkelige klær, inkludert flytevester. Selv om drømmen om en reise rundt kloden står aller øverst på ønskelisten må man aldri ta ut på en slik reise uten å ha alt av nødvendig utstyr og erfaring på plass.