GPS utstyr og satellitt-telefoner

Blant utstyr man trenger på en seilbåt er GPS utstyr og satelitt-telefon blant de viktigste. Uten skikkelig GPS utstyr kan det være vanskelig å orientere seg og satellitt-telefon er normalt nødvendig for å kunne kontakte omverdenen når man er ute til sjøs. Det finnes en lang rekke ulike merker innen slikt utstyr, til alle mulige prisklasser. Det er normalt slik at man får det man betaler for – jo mer penger man legger i slikt utstyr, jo bedre er utstyret og jo lenger varighet kan man påregne.

GPS utstyr

Dersom man er uerfaren innen navigasjon eller man skal til ukjente områder, er det nødvendig å ha skikkelig GPS utstyr. GPS-navigasjon kan utføres via mobiltelefonen eller en bærbar PC, men det aller beste er naturlignok å ha fastmontert GPS utstyr på øverste dekk. Da slipper man å tenke på at utstyret blir ødelagt av fuktighet, og man er dessuten ikke avhengig av batterilevetid. De mest avanserte modellene kan vise både kart og luftfoto slik at det er enkelt å orientere seg. Det finnes en lang rekke merker innen GPS utstyr, blant annet

gps

Garmin, Raymarine og Navman. Det er viktig å ikke gjøre seg 100 % avhengig av GPS utstyret. Dersom GPS-en slutter å fungere bør man ha et sjøkart tilgjengelig.

Satellitt-telefon muliggjør kommunikasjon på steder der man ikke har tilgang til vanlige mobilnett. Det finnes flere ulike satellittsystemer, blant annet Globalstar, Thuraya og Iridium. Sistnevnte er det mest vanlig brukte systemet. Dette har dekning praktisk talt overalt, noe som gjør at man kan ringe og bli oppringt uansett hvor man er. Man kan enten velge å tegne abonemment direkte med Iridium eller benytte en av selskapets samarbeidspartnere. Både Telenor og Netcom har slike samarbeid med Iridium, og dersom du har abonnement hos ett av disse selskapene trenger du bare en GSM-kompatibel satellittelefon. Man tar da ut SIM-kortet fra den vanlige mobiltelefonen og setter det inn i satellittelefonen.